Składniki (na ok. 7-8 kiełbasek).

My użyliśmy 1 podwójnej piersi kurczaka i 5 trybowanych udek, bez skóry i tłuszczu, co przed zmieleniem ważyło 1kg 27 dkg. Przyjęliśmy, że po zmieleniu wyszło jakieś 1,20 kg mięsa

1. mięso z kurczaka: pierś i udka bez skóry i kości w stosunku 1:1

2. Na 1 kg mięsa 16 g soli i tyle samo przyprawy do białej kiełbasy (skład: majeranek, gorczyca, pieprz, czosnek). Na wyżej podaną ilość daliśmy 19 g przyprawy i 19 g soli, dodaliśmy jeszcze 1/2 łyżeczki soli peklowej.

3. 100 ml zimnej wody.

4. 1 flak do nadziewania, u nas mierzył 2 metry, nie wykorzystaliśmy go w całości.

Sposób przyrządzania.

Mięso zmieliliśmy, dodaliśmy sól, przyprawę i sól peklową, do tego dodaliśmy wodę i bardzo dobrze wyrobiliśmy. Wstawiliśmy do lodówki na 2 h. W tym czasie wymoczyliśmy flak.

Przygotowaliśmy maszynkę do mięsa z końcówką do nabijania, nadziewaliśmy kiełbasę w całości. Poskręcaliśmy kiełbaski, powiesiliśmy na godzinę. Dwie obgotowaliśmy od razu, żeby spróbować, resztę zamroziliśmy. Wyszła naprawdę pyszna :)))

27 marca 2025

Biała kiełbasa drobiowa Ewy

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media