Składniki.

Na bogracz (ok. 3l)

1. porcja piersi indyka

2. ząbek czosnku

3. 1 cebula

4. warzywa: mała papryka, 1 papryczka chilli, ok. 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 2 ziemniaki

5. 4 małe pieczarki

6. 1/4 kostki warzywnej, pieprz, papryka, pieprz cayenne,  jarzynka, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, troszkę suszonych pomidorów

7. łyżka ajvaru, łyżka pasty paprykowej, łyżka maggi

Na bułeczki (4 sztuki)

1. 1/8 kostki drożdży

2. 1/2 szklanki ciepłej wody

3. łyżeczka cukru i łyżka mąki do zaczynu

4. 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000

5. 3 łyżki oliwy

6. 1 mała łyżeczka soli

7. 3 łyżki oliwy

8. 1 średnia cebula

9. 1 łyżka bazylii (ewentualnie mix bazylii i oregano)

Sposób przyrządzania.

Na dno rozgrzanego suchego garnka o grubym dnie wycisnąć ząbek czosnku. Jak zacznie pięknie pachnąć, dodać pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Chwilę dusić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić. Dodać pozostałe warzywa i przyprawy, uzupełnić wrzącą wodą (zgodnie z własnymi preferencjami dot. gęstości dania). Dusić do miękkości. Przyprawić maggi.

Zrobić zaczyn na bułeczki: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie w towarzystwie cukru i mąki. Kiedy zacznie wytwarzać bąbelki, dodać usmażoną drobno pokrojoną cebulę (na oliwie, która ma później wylądować w cieście). Dodać sól, mąkę i zioła. Rozmieszać. Odstawić na 1h. Uformować podłużne bułeczki, ponacinać nożem, zostawić na papierze do pieczenia ok. 1/2h. Piec ok. 20 minut (monitorować) w temperaturze 200 stopni Celsjusza (również monitorować, być może trzeba będzie dodać nieco temperatury pod koniec pieczenia). 

Podawać w komplecie.

08 maja 2025

Bogracz z bułeczką cebulową

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media