Składniki.
Na bogracz (ok. 3l)
1. porcja piersi indyka
2. ząbek czosnku
3. 1 cebula
4. warzywa: mała papryka, 1 papryczka chilli, ok. 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 2 ziemniaki
5. 4 małe pieczarki
6. 1/4 kostki warzywnej, pieprz, papryka, pieprz cayenne, jarzynka, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, troszkę suszonych pomidorów
7. łyżka ajvaru, łyżka pasty paprykowej, łyżka maggi
Na bułeczki (4 sztuki)
1. 1/8 kostki drożdży
2. 1/2 szklanki ciepłej wody
3. łyżeczka cukru i łyżka mąki do zaczynu
4. 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
5. 3 łyżki oliwy
6. 1 mała łyżeczka soli
7. 3 łyżki oliwy
8. 1 średnia cebula
9. 1 łyżka bazylii (ewentualnie mix bazylii i oregano)
Sposób przyrządzania.
Na dno rozgrzanego suchego garnka o grubym dnie wycisnąć ząbek czosnku. Jak zacznie pięknie pachnąć, dodać pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Chwilę dusić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić. Dodać pozostałe warzywa i przyprawy, uzupełnić wrzącą wodą (zgodnie z własnymi preferencjami dot. gęstości dania). Dusić do miękkości. Przyprawić maggi.
Zrobić zaczyn na bułeczki: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie w towarzystwie cukru i mąki. Kiedy zacznie wytwarzać bąbelki, dodać usmażoną drobno pokrojoną cebulę (na oliwie, która ma później wylądować w cieście). Dodać sól, mąkę i zioła. Rozmieszać. Odstawić na 1h. Uformować podłużne bułeczki, ponacinać nożem, zostawić na papierze do pieczenia ok. 1/2h. Piec ok. 20 minut (monitorować) w temperaturze 200 stopni Celsjusza (również monitorować, być może trzeba będzie dodać nieco temperatury pod koniec pieczenia).
Podawać w komplecie.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media