Składniki.

Na bułeczki - bieszczadzkie proziaki (8 sztuk):

1. ok. 450 g mąki, w tym połowa orkiszowej typ 2000

2. butelka kefiru, 370 g w opakowaniu

3. łyżeczka soli, łyżeczka cukru, kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej.

Na sos:

1. 3 łyżki majonezu (może być wegański)

2. 1 płaska łyżka ketchupu pikantnego

3. 1 łyżka musztardy miodowej (lub zwykła musztarda i miód

4. Łyżka sosu sojowego

5. pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany (wszystkie przyprawy odważnie)

Na burgery:

1. 1/2 kg mielonej wołowiny (lub 1 posiekana pierś kurczaka w wersji light)

2. łyżka sosu sojowego

3. czosnek granulowany, pieprz, papryka wędzona (wszystkie przyprawy odważnie)

4. dodatki: wg upodobań: żółty ser (tłusty, łatwy do roztopienia, np. typu edam, cheddar, ementaler lub raclette), boczek, papryka, mogą być pieczarki, cebula czerwona lub biała, oczywiście sałata (rukola, roszponka, lodowa, masłowa, lub po prostu mix ;)), gruszka... co kto lubi.

 

Sposób przyrządzania.

Ciasto na proziaki zagnieść bardzo porządnie, jak będzie elastyczne rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wykrajać kółka ok. 10 cm średnicy. Smażyć na suchej patelni, lub grillu ok. 6 minut na każdej stronie (sprawdzać, być może czas trzeba będzie nieco zmodyfikować). Mięso rozmieszać dobrze z przyprawami i odstawić na jakieś 0.5 godziny. Po tym czasie formować burgery i smażyć na grillu. W międzyczasie przygotować sos (wszystkie składniki zmieszać). Wszystkie dodatki ugrillować (ser wychodzi fantastycznie w patelenkach raclette). Ser po podgrzaniu odstawić na chwilę, żeby stężał. Bułeczki rozkroić i chwilkę grillować wewnętrzne części. Posmarować sosem. Formować burgery wg upodobań.

15 marca 2025

Burger z grilla 

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media