Składniki (na ok. 14-15 cevapcici)

1. 500g mięsa z piersi indyka

2. 1 jajo

3. 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych sparzonych wrzątkiem

4. 1 duża cebula

5. 2 ząbki czosnku

6. 2 łyżki przyprawy do cevapcici

7. pieprz czarny do posypania

8. papryka słodka w proszku

9. 1 łyżka sosu sojowego

10. szczypta soli

Sposób przyrządzania.

Mięso, cebulę, czosnek i płatki zmielić w maszynce, dodać jajo i przyprawy, wymieszać, odstawić do lodówki na jakieś 2h. Po tym czasie formować małe cevapcici i obsmażyć z każdej strony na patelni. My nie dodajemy tłuszczu, od czasu do czasu podlewamy odrobiną gorącej wody. Uwaga: formowanie jest łatwiejsze, kiedy zmoczymy dłonie ;)

Smakuje doskonale z fit - frytkami z ziemniaków, marchewki i buraka (warzywa pokrojone na paski, spryskane odrobiną oliwy, obsypane pieprzem, solą i bazylią, zapiekane przez 20 minut na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 190 stopni celsjusza). I oczywiście z (dowolną) surówką :) Jako dip wymieszaliśmy w stosunku 1:1 ketchup i ajvar.

02 lutego 2025

Cevapcici w wersji fit

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media