Składniki (na ok. 14-15 cevapcici)
1. 500g mięsa z piersi indyka
2. 1 jajo
3. 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych sparzonych wrzątkiem
4. 1 duża cebula
5. 2 ząbki czosnku
6. 2 łyżki przyprawy do cevapcici
7. pieprz czarny do posypania
8. papryka słodka w proszku
9. 1 łyżka sosu sojowego
10. szczypta soli
Sposób przyrządzania.
Mięso, cebulę, czosnek i płatki zmielić w maszynce, dodać jajo i przyprawy, wymieszać, odstawić do lodówki na jakieś 2h. Po tym czasie formować małe cevapcici i obsmażyć z każdej strony na patelni. My nie dodajemy tłuszczu, od czasu do czasu podlewamy odrobiną gorącej wody. Uwaga: formowanie jest łatwiejsze, kiedy zmoczymy dłonie ;)
Smakuje doskonale z fit - frytkami z ziemniaków, marchewki i buraka (warzywa pokrojone na paski, spryskane odrobiną oliwy, obsypane pieprzem, solą i bazylią, zapiekane przez 20 minut na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 190 stopni celsjusza). I oczywiście z (dowolną) surówką :) Jako dip wymieszaliśmy w stosunku 1:1 ketchup i ajvar.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media