Mała uwaga na początek: Tradycyjnie to danie robi się z serami i jajkiem, ale ponieważ połowa z nas nie je sera i mocno ogranicza jajka, powstał taki pomysł na gruzińskie klimaty:

Składniki (na cztery chaczapouri).

Na ciasto:

1. 1/8 kostki drożdży,

2. 1/2 szklanki ciepłej wody,

3. łyżeczka cukru i łyżka mąki do zaczynu,

4. szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,

5. 1 szczypta soli, 2 łyżki oliwy.

Na farsz:

1. mała pojedyncza pierś kurczaka,

2. 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej,

3. dynia pokrojona w kostkę, mniej więcej tyle ile papryki,

4. jedna średnia cebula,

5. łyżka ajvaru do sosu i jeszcze do posmarowania,

6. ok. 1 łyżki pasty paprykowej łagodnej, 

7. Vegeta (jarzynka), pieprz czarny mielony i słodka papryka do smaku.

 

Sposób przyrządzania.

Wszystkie składniki na farsz pokroić w kostkę, obsmażyć na suchej patelni i doprawić do smaku. 

Zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z letnią wodą, dodać odrobinę cukru i mąki.

Zrobić ciasto: Dodać do zaczynu szklankę mąki orkiszowej, sól i oliwę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na cztery części i uformować w kulki. Lekko posypać mąką i odstawić jeszcze na pół godziny.

Z ciasta uformować, ręcznie lub wałkiem, podłużne placki, posmarować ajvarem. Na środek wyłożyć farsz i formować łódki zawijając boki do góry i skręcając końcówki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C około 15 minut. Nam bardzo smakują polane ketchupem.

20 lutego 2025

Chaczapouri 
dyniowo-paprykowe z kurczakiem

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media