Mała uwaga na początek: Tradycyjnie to danie robi się z serami i jajkiem, ale ponieważ połowa z nas nie je sera i mocno ogranicza jajka, powstał taki pomysł na gruzińskie klimaty:
Składniki (na cztery chaczapouri).
Na ciasto:
1. 1/8 kostki drożdży,
2. 1/2 szklanki ciepłej wody,
3. łyżeczka cukru i łyżka mąki do zaczynu,
4. szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
5. 1 szczypta soli, 2 łyżki oliwy.
Na farsz:
1. mała pojedyncza pierś kurczaka,
2. 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej,
3. dynia pokrojona w kostkę, mniej więcej tyle ile papryki,
4. jedna średnia cebula,
5. łyżka ajvaru do sosu i jeszcze do posmarowania,
6. ok. 1 łyżki pasty paprykowej łagodnej,
7. Vegeta (jarzynka), pieprz czarny mielony i słodka papryka do smaku.
Sposób przyrządzania.
Wszystkie składniki na farsz pokroić w kostkę, obsmażyć na suchej patelni i doprawić do smaku.
Zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z letnią wodą, dodać odrobinę cukru i mąki.
Zrobić ciasto: Dodać do zaczynu szklankę mąki orkiszowej, sól i oliwę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na cztery części i uformować w kulki. Lekko posypać mąką i odstawić jeszcze na pół godziny.
Z ciasta uformować, ręcznie lub wałkiem, podłużne placki, posmarować ajvarem. Na środek wyłożyć farsz i formować łódki zawijając boki do góry i skręcając końcówki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C około 15 minut. Nam bardzo smakują polane ketchupem.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media