Składniki (na jedną porcję).

1. porcja dorsza (w naszym przypadku jest to polędwiczka dorszowa),

2. przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do ryb

3. oliwa w spryskiwaczu

4. warzywa wg uznania (np. cebula, marchew, ziemniaki)

Sposób przyrządzania.

Rybę przyprawić, spryskać z obu stron oliwą. W małym naczyniu żaroodpornym (tu: o pojemności 1L) wyłożonym papierem do pieczenia ułożyć rybę i warzywa, można posypać ziołami (np. ziemniaki lubią zioła prowansalskie ;), warzywa również można spryskać oliwą ). Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (trzeba sprawdzać wizualnie). Dorsz dobrze się komponuje z brokułem (obgotowanym przez 5 minut w osolonym wrzątku), kaszą z warzywami (przykładowy skład i opis wykonania w przepisie na kotlecik teriyaki) i dowolną surówką.

02 marca 2025

Dorsz pieczony

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media