25 kwietnia 2025

Grochówka w wersji light

Kto powiedział, że nie można zjeść dietetycznej grochówki? Można ;))) Grochówka na piersi indyka jest lekka, jednocześnie nie traci swojego charakteru.

Składniki (na ok. 5 l. zupy).

1. 1/2 opakowania grochu łuskanego

2. porcja mięsa z piersi indyka

3. włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka

4. 2 ziemniaki

5. 2 kiełbasy z piersi kurczaka

6. 2-3 plasterki wędzonej piersi z indyka

7. kostka bulionowa i kostka warzywna

8. liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, jarzynka, pieprz czarny, majeranek, maggi.

 

Sposób przyrządzania.

Groch zalać wodą i odstawić na dobę. Na następny dzień dodać mięso, pokrojone warzywa (my nie kroimy pietruszki i selera, bo nie lubimy ich w zupie i wyrzucamy po ugotowaniu, ale jak ktoś lubi - kroi), listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Zszumować. Dodać obraną ze skórki kiełbasę pokrojoną w kostkę i, również drobno pokrojoną wędzoną indyczą pierś. Dodać kostki bulionowe, jarzynkę, pieprz. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Pozbyć się wszystkiego, co "niejadalne". Pogotować jeszcze, aż groch się rozgotuje, a zupa będzie lekko zawiesista. Doprawić zupę łyżeczką maggi, być może jeszcze pieprzem, na koniec posypać odważnie majerankiem. Gotowe. 

Uwaga: Tak naprawdę grochówka zyskuje swoją zawiesistość następnego dnia, warto więc po "premierze" przetrzymać zupę w chłodnym miejscu i spróbować ją zjeść jeszcze raz w kolejnym dniu; niezapomniane doznania smakowe gwarantowane ;). Nie wykorzystaną zupę można z powodzeniem mrozić.

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media