Kto powiedział, że nie można zjeść dietetycznej grochówki? Można ;))) Grochówka na piersi indyka jest lekka, jednocześnie nie traci swojego charakteru.
Składniki (na ok. 5 l. zupy).
1. 1/2 opakowania grochu łuskanego
2. porcja mięsa z piersi indyka
3. włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka
4. 2 ziemniaki
5. 2 kiełbasy z piersi kurczaka
6. 2-3 plasterki wędzonej piersi z indyka
7. kostka bulionowa i kostka warzywna
8. liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, jarzynka, pieprz czarny, majeranek, maggi.
Sposób przyrządzania.
Groch zalać wodą i odstawić na dobę. Na następny dzień dodać mięso, pokrojone warzywa (my nie kroimy pietruszki i selera, bo nie lubimy ich w zupie i wyrzucamy po ugotowaniu, ale jak ktoś lubi - kroi), listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Zszumować. Dodać obraną ze skórki kiełbasę pokrojoną w kostkę i, również drobno pokrojoną wędzoną indyczą pierś. Dodać kostki bulionowe, jarzynkę, pieprz. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Pozbyć się wszystkiego, co "niejadalne". Pogotować jeszcze, aż groch się rozgotuje, a zupa będzie lekko zawiesista. Doprawić zupę łyżeczką maggi, być może jeszcze pieprzem, na koniec posypać odważnie majerankiem. Gotowe.
Uwaga: Tak naprawdę grochówka zyskuje swoją zawiesistość następnego dnia, warto więc po "premierze" przetrzymać zupę w chłodnym miejscu i spróbować ją zjeść jeszcze raz w kolejnym dniu; niezapomniane doznania smakowe gwarantowane ;). Nie wykorzystaną zupę można z powodzeniem mrozić.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media