Składniki ( na 2 porcje):
1. dwa cienkie kotleciki z fileta kurczaka, sos teriyaki i sos sojowy jasny do polania,
2. woreczek kaszy bulgur, ugotowany wg. przepisu na opakowaniu,
3. jedna nieduża marchewka,
4. 1/3 papryki czerwonej,
5. dwie większe pieczarki,
6. około 10 cm kawałek pora
7. 1 łyżka ziół do przyprawienia (tu: .tajskich, ale mogą być inne: toskańskie, włoskie, śródziemnomorskie, greckie itp.
8. łyżka sosu sojowego jasnego.
Dodatki:
1. brokuł (obgotowany przez 5 min w osolonym wrzątku),
2. surówka z tartej marchwi i jabłka z dodatkiem soku z cytryny i erytrytolem zamiast cukru (może być inna).
3. ćwikła z chrzanem (w wersji na słodko mogą być borówki lub żurawina do mięs).
Sposób przyrządzania:
1. Kotleciki zalać sosem teriyaki i sosem sojowym wg. uznania i marynować przez około 2 godziny. Po tym czasie dusić na patelni pod przykryciem kilka minut z każdej strony.
2.Przygotować kaszę z warzywami:
- marchewkę pokroić w mini słupki,
- pora w talarki,
- paprykę i pieczarki drobno.
Wszystkie warzywa dusić przez chwilę pod przykryciem na patelni typu wok. Dodać kaszę, sos sojowy i zioła. Całość wymieszać. Skomponować danie na talerzu wg uznania.
Ps. Bardzo nie lubimy cholesterolu dlatego wszystkie składniki przygotowujemy bez tłuszczu, ale jak ktoś czuje taką potrzebę, może użyć niewielkiej ilości oliwy
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media