15 lutego 2025

Odchudzona klasyka

czyli barszcz ukraiński i ruskie pierogi

Składniki

na barszcz

1. porcja piersi indyka,

2. pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 buraki,

3. 1/2 szklanki koncentratu barszczowego

4. garść suszonych grzybów,

5. pieprz, jarzynka, kostka warzywna, liść laurowy, 2 ziela angielskie.

6. 2 łyżki soku z cytryny,

7. łyżka maggi.

na pierogi

1. mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa,

2. woda,

3. ugotowane wcześniej ziemniaki i chudy twaróg w stosunku 1:1,

4. wędzona pierś indyka lub kurczaka (odważnie, pokrojona drobno ma stanowić około 1/4 pojemności farszu)

5. duża cebula

6. pieprz, jarzynka, maggi do smaku.

Sposób przygotowania.

barszcz

Około 3 litrów wody gotujemy z grzybkami, mięsem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pokrojoną w kostkę włoszczyzną (my selera i pietruszki nie kroimy bo nie lubimy ich w zupie, ale jak ktoś lubi może pokroić). Po około 1 godzinie doprawiamy jarzynką i kostką warzywną. Jak mięso będzie miękkie kroimy je na drobno i dodajemy z powrotem do zupy, wykładamy wszystko czego nie lubimy (my: pietruszkę, seler, listek i ziele). Dodajemy starte buraki, koncentrat barszczowy i sok z cytryny (dla koloru). Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Doprawiamy wg. uznania pieprzem i maggi.

Uwaga: My jemy barszcz w takiej formie, ale jak ktoś lubi może wzbogacić go o czerwoną fasolę z puszki, jajko na twardo, zabielić śmietaną. Mile widziana natka pietruszki. Zupę (bez jajka) można mrozić.

pierogi

Przygotowujemy farsz:

Ziemniaki i twaróg zmielić. Wędzoną pierś i cebulę pokroić drobno i chwilkę podgrzać na suchej patelni aż pierś puści sok, a cebula się zeszkli (cebula lubi pieprz, więc warto ją trochę nim posypać). Wszystko zmieszać i doprawić do smaku jarzynką, pieprzem i maggi. 

Przygotowujemy ciasto:

Mąkę zagniatamy z taką ilością wody, żeby masa miała konsystencję ciastoliny (lub jak ktoś woli ciasta wędkarskiego). Podsypując mąką rozwałkowywać cienko. Szklanką wykrajać kółka. Nakładać farsz i zlepiać porządnie. Obgotowywać delikatnie w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy (około 1 min - lub do wypłynięcia). Można podawać na dziko, z jogurtem naturalnym, pesto lub dowolnym dipem. W wersji mniej fit można obsmażyć na oliwie.

Uwaga: Surowe pierogi można mrozić i obgotowywać w miarę potrzeb.

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media