czyli barszcz ukraiński i ruskie pierogi
Składniki
na barszcz
1. porcja piersi indyka,
2. pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 buraki,
3. 1/2 szklanki koncentratu barszczowego
4. garść suszonych grzybów,
5. pieprz, jarzynka, kostka warzywna, liść laurowy, 2 ziela angielskie.
6. 2 łyżki soku z cytryny,
7. łyżka maggi.
na pierogi
1. mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa,
2. woda,
3. ugotowane wcześniej ziemniaki i chudy twaróg w stosunku 1:1,
4. wędzona pierś indyka lub kurczaka (odważnie, pokrojona drobno ma stanowić około 1/4 pojemności farszu)
5. duża cebula
6. pieprz, jarzynka, maggi do smaku.
Sposób przygotowania.
barszcz
Około 3 litrów wody gotujemy z grzybkami, mięsem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pokrojoną w kostkę włoszczyzną (my selera i pietruszki nie kroimy bo nie lubimy ich w zupie, ale jak ktoś lubi może pokroić). Po około 1 godzinie doprawiamy jarzynką i kostką warzywną. Jak mięso będzie miękkie kroimy je na drobno i dodajemy z powrotem do zupy, wykładamy wszystko czego nie lubimy (my: pietruszkę, seler, listek i ziele). Dodajemy starte buraki, koncentrat barszczowy i sok z cytryny (dla koloru). Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Doprawiamy wg. uznania pieprzem i maggi.
Uwaga: My jemy barszcz w takiej formie, ale jak ktoś lubi może wzbogacić go o czerwoną fasolę z puszki, jajko na twardo, zabielić śmietaną. Mile widziana natka pietruszki. Zupę (bez jajka) można mrozić.
pierogi
Przygotowujemy farsz:
Ziemniaki i twaróg zmielić. Wędzoną pierś i cebulę pokroić drobno i chwilkę podgrzać na suchej patelni aż pierś puści sok, a cebula się zeszkli (cebula lubi pieprz, więc warto ją trochę nim posypać). Wszystko zmieszać i doprawić do smaku jarzynką, pieprzem i maggi.
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę zagniatamy z taką ilością wody, żeby masa miała konsystencję ciastoliny (lub jak ktoś woli ciasta wędkarskiego). Podsypując mąką rozwałkowywać cienko. Szklanką wykrajać kółka. Nakładać farsz i zlepiać porządnie. Obgotowywać delikatnie w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy (około 1 min - lub do wypłynięcia). Można podawać na dziko, z jogurtem naturalnym, pesto lub dowolnym dipem. W wersji mniej fit można obsmażyć na oliwie.
Uwaga: Surowe pierogi można mrozić i obgotowywać w miarę potrzeb.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media