15 lutego 2025

Paszteciki w wersji FIT

Składniki na około 30 pasztecików (w zależności od wielkości).

1. 200 g. mąki pszennej + mąka do uformowania,

2. 2 łyżki oliwy,

3. pół łyżeczki soli,

4. 1/4 kostki drożdży,

5. 3/4 szklanki mleka ( u nas chude  0,5 %),

6. 1 jajko.

Na farsz:  np. kapusta z grzybami, lub ugotowana i zmielona pierś indyka z pieprzem magii i jarzynką, ewentualnie farsz mieszany: z piersią i kapustą.

 

Sposób przyrządzania.

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Zostawić aż pojawi się piana. Wbić jajo, dodać sól, oliwę i mąkę. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę wyspaną mąką i zagnieść aż uzyska konsystencję ciastoliny. Rozwałkować na prostokąt. Pokroić w paski o szerokości 10 cm. Pośrodku wzdłuż wykładać farsz. Zlepić, odwrócić by łączenie było pod spodem. Pokroić na dowolną długość. Posmarować mlekiem lub napojem owsianym. piec 20-25 w temp. 180 °C. 

Uwaga: Surowe (nieposmarowane) paszteciki można mrozić i odpiekać w miarę potrzeb.

 

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media