Składniki na około 30 pasztecików (w zależności od wielkości).
1. 200 g. mąki pszennej + mąka do uformowania,
2. 2 łyżki oliwy,
3. pół łyżeczki soli,
4. 1/4 kostki drożdży,
5. 3/4 szklanki mleka ( u nas chude 0,5 %),
6. 1 jajko.
Na farsz: np. kapusta z grzybami, lub ugotowana i zmielona pierś indyka z pieprzem magii i jarzynką, ewentualnie farsz mieszany: z piersią i kapustą.
Sposób przyrządzania.
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Zostawić aż pojawi się piana. Wbić jajo, dodać sól, oliwę i mąkę. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę wyspaną mąką i zagnieść aż uzyska konsystencję ciastoliny. Rozwałkować na prostokąt. Pokroić w paski o szerokości 10 cm. Pośrodku wzdłuż wykładać farsz. Zlepić, odwrócić by łączenie było pod spodem. Pokroić na dowolną długość. Posmarować mlekiem lub napojem owsianym. piec 20-25 w temp. 180 °C.
Uwaga: Surowe (nieposmarowane) paszteciki można mrozić i odpiekać w miarę potrzeb.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media