Wersja fit z kurczakiem Yakitori
Składniki (na dwie porcje).
Na ciasto:
1. 1/8 kostki drożdży, 1,2 szklanki ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżka soli na zaczyn
2. 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3. 3 łyżki oliwy
4. duża szczypta soli
Na nadzienie:
1. ok. 1/2 pojedynczej piersi kurczaka, sos teriyaki, przyprawa japońska Udon 7 smaków,
2. 2-3 pieczarki
3. 1/2 cebuli (klasycznej lub czerwonej)
4. 1/3 papryki czerwonej
5. 2/3 szklanki dyni (pokrojonej w kostkę)
6. Ajvar do posmarowania, zioła (oregano, bazylia)
7. opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Sposób przyrządzania.
Ciasto robimy jak w przepisie na chaczapouri. Rozwałkowujemy, smarujemy ajvarem. W wersji klasycznej posypujemy tartą mozzarellą, w wersji fit rozgotowujemy dynię z odrobiną wody i rozsmarowujemy na pizzy zamiast sera. Posypujemy ziołami. Kurczaka kroimy na paski, zalewamy sosem teriyaki i marynujemy ok. 1h. Posypujemy przyprawą Udon, smażymy (bez tłuszczu) przez kilka minut. Wykładamy na pizzę, dodajemy jeszcze pieczarki, paprykę, pomidorki i cebulę, wszystko ładnie pokrojone. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 220 stopniu Celsjusza.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media