Wersja fit z kurczakiem Yakitori

Składniki (na dwie porcje).

Na ciasto:

1. 1/8 kostki drożdży, 1,2 szklanki ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżka soli na zaczyn

2. 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3. 3 łyżki oliwy

4. duża szczypta soli

Na nadzienie:

1. ok. 1/2 pojedynczej piersi kurczaka, sos teriyaki, przyprawa japońska Udon 7 smaków,

2. 2-3 pieczarki

3. 1/2 cebuli (klasycznej lub czerwonej)

4. 1/3 papryki czerwonej

5. 2/3 szklanki dyni (pokrojonej w kostkę)

6. Ajvar do posmarowania, zioła (oregano, bazylia)

7. opcjonalnie pomidorki koktajlowe

 

Sposób przyrządzania.

Ciasto robimy jak w przepisie na chaczapouri. Rozwałkowujemy, smarujemy ajvarem. W wersji klasycznej posypujemy tartą mozzarellą, w wersji fit rozgotowujemy dynię z odrobiną wody i rozsmarowujemy na pizzy zamiast sera. Posypujemy ziołami. Kurczaka kroimy na paski, zalewamy sosem teriyaki i marynujemy ok. 1h. Posypujemy przyprawą Udon, smażymy (bez tłuszczu) przez kilka minut. Wykładamy na pizzę, dodajemy jeszcze pieczarki, paprykę, pomidorki i cebulę, wszystko ładnie pokrojone. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 220 stopniu Celsjusza.

07 marca 2025

Pizza orkiszowa z dynią

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media