Składniki (na dwie porcje).

Na sos:

1. 1 papryka czerwona

2. 1 cebula

3. 1 marchewka

4. ok. 1 szklanki pokrojonej w kostkę dyni

5. 1 ząbek czosnku

6. 1 puszka pomidorów

7. przyprawy: pieprz, jarzynka, 1 łyżka sosu sojowego

8. mięso z piersi indyka (lub kurczaka)

 

Na placek:

1. 1 jajko

2. 1 kopiasta łyżka mąki

3. pieprz prawdziwy

4. 1 łyżeczka soli

5. 3 ziemniaki

6. 1 marchewka

7. 1. cebula

Sposób przyrządzania.

Zrobić sos: na suchej patelni rozgrzać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pokrojone w kostkę mięso, po chwili dorzucić (również pokrojone) wszystkie warzywa, chwilę poddusić, dodać puszkę pomidorów i przyprawić. Dusić do miękkości.

Zrobić placki:

warzywa obrać i zetrzeć na tarce (drobno). Dodać jajo, mąkę, pieprz i sól. Wymieszać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy uformować placek, smażyć z obydwu stron aż będzie złocisty i chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Na talerzu włożyć do środka sos jesienny, złożyć na pół, ponownie zalać sosem.

Uwaga: Do ciasta na placek można dodać (odważnie) natkę pietruszki, będzie kolorowy i pyszny. W wersji fit można sos jesienny podawać np. z pełnoziarnistym makaronem, kaszą, ryżem itp.

17 kwietnia 2025

Placek z sosem jesiennym

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media