Składniki (na dwie porcje).
Na sos:
1. 1 papryka czerwona
2. 1 cebula
3. 1 marchewka
4. ok. 1 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
5. 1 ząbek czosnku
6. 1 puszka pomidorów
7. przyprawy: pieprz, jarzynka, 1 łyżka sosu sojowego
8. mięso z piersi indyka (lub kurczaka)
Na placek:
1. 1 jajko
2. 1 kopiasta łyżka mąki
3. pieprz prawdziwy
4. 1 łyżeczka soli
5. 3 ziemniaki
6. 1 marchewka
7. 1. cebula
Sposób przyrządzania.
Zrobić sos: na suchej patelni rozgrzać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pokrojone w kostkę mięso, po chwili dorzucić (również pokrojone) wszystkie warzywa, chwilę poddusić, dodać puszkę pomidorów i przyprawić. Dusić do miękkości.
Zrobić placki:
warzywa obrać i zetrzeć na tarce (drobno). Dodać jajo, mąkę, pieprz i sól. Wymieszać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy uformować placek, smażyć z obydwu stron aż będzie złocisty i chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Na talerzu włożyć do środka sos jesienny, złożyć na pół, ponownie zalać sosem.
Uwaga: Do ciasta na placek można dodać (odważnie) natkę pietruszki, będzie kolorowy i pyszny. W wersji fit można sos jesienny podawać np. z pełnoziarnistym makaronem, kaszą, ryżem itp.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media