czyli krupnik i naleśniki w lżejszej wersji
Składniki
(na krupnik)
1. porcja mięsa z piersi indyka
2. 1/3 szkalnki kaszy jęczmiennej
3. włoszczyzna (2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)
4. majeranek
5. przyprawy: pieprz czarny mielony, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, maggi, kostka warzywna.
(na naleśniki)
1. ok. 1 szklanki mleka (my używamy 0,5%)
2. 1 jajko
3. 1/2 opakowania cukru wanilinowego
4. ok. 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5. 3-4 łyżki oliwy
6. farsz - może to być konfitura truskawkowa, zielone pesto, twaróg wygnieciony z łyżką miodu, lub co nam jeszcze przyjdzie do głowy.
Sposób przyrządzania.
Robimy zupę:
Do garnka nalewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy mięso, kaszę, pokrojone w kostkę warzywa (kroimy tylko te, które lubimy, inne wyjmiemy później w całości - u nas to jest pietruszka i seler), dodajemy listek i ziele. Gotujemy ok. 50 minut. W międzyczasie szumujemy. Doprawiamy jeszcze jarzynką i pieprzem, dodajemy kostkę warzywną. Gotujemy dalej. Jak mięso będzie miękkie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, wyjmujemy to, czego nie zjemy. Na koniec doprawiamy łyżką maggi i majerankiem.
Robimy naleśniki:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, cukier wanilinowy i mąkę. Miksujemy. Ciasto powinno być zawiesiste, ale lejące. Dodajemy oliwę i ponownie chwilkę miksujemy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy ciasto rozlewając je po patelni, po chwili przewracamy. Smarujemy farszem, zwijamy w rurki lub składamy na trójkąty - jak kto lubi.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media