Składniki (na dwie porcje):
1. zebrane jesienią borowiki, ugotowane i zmrożone (mogą być też podgrzybki lub maślaki, ewentualnie świeże pieczarki),
2. pokrojone cienko kotlety z piersi kurczaka,
3. przyprawy -pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, jarzynka typu vegeta, opcjonalnie zioła prowansalskie.
4. brokuł, marchew, opcjonalnie cebula, por, ziemniak.
6. odrobina oliwy w spryskiwaczu.
Sposób przygotowania:
Grzyby leśne rozmrozić i lekko obsmażyć na patelni bez tłuszczu (wytwarzają dużo wody). Przyprawić pieprzem czarnym i jarzynką. Kotlety również przyprawić pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym i jarzynką z obu stron. Nałożyć grzyby i zawinąć w roladki. Delikatnie spryskać oliwą i ułożyć w małym naczyniu żaroodpornym. Posypać papryką w proszku. Obłożyć dookoła warzywami: pokrojoną w plasterki marchewką, różyczkami brokuła (niekoniecznie, brokuł można też obgotować w wodzie i podać razem z roladkami na talerzu), opcjonalnie półtalarkami cebuli lub pora a nawet plasterkami ziemniaka jeśli ktoś ma ochotę (ziemniaka posypać ziołami prowansalskimi). Przykryć. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 °C. W wersji bez ziemniaka roladki wspaniale smakują w towarzystwie kaszy lub ryżu z warzywami. Do każdej wersji mile widziana jest surówka.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media