Składniki.

1. filety z dorsza bez skóry (idealne są polędwiczki)

2. przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do ryb

3. mąka do obtoczenia

4. oliwa do smażenia.

Na sos:

1. 3-4 marchewki

2. 2 dość spore cebule

3. kawałek selera

4. 1 duża pietruszka

5. pasta paprykowa, ajvar, ketchup (my używamy wyłącznie Włocławek pikantny), jarzynka, pieprz.

Sposób przyrządzania.

Rybę przyprawić, obtoczyć w mące, usmażyć ze wszystkich stron, odsączyć. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć bez tłuszczu na dnie garnka o grubym dnie, posypać pieprzem. Kiedy się zeszkli dodać przetarte na tarce o średnich oczkach pozostałe warzywa, dodać trochę wrzącej wody (nie za dużo). Jak warzywa będą miękkie przyprawić pieprzem, jarzynką, pastą paprykową, ajvarem. Chwilę pogotować. Na końcu dodać ketchup (jakieś 3 duże kopiaste łyżki). Sos wyłożyć na rybę, zostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki żeby potrawa się przegryzła. Jeżeli zostanie nam trochę sosu, można go z powodzeniem zamrozić na następny raz ;)

21 marca 2025

Ryba po grecku

Napisz do mnie

Kontakt

Formularz kontaktowy

Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza 

Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany — dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Social media