Składniki.
1. filety z dorsza bez skóry (idealne są polędwiczki)
2. przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, przyprawa do ryb
3. mąka do obtoczenia
4. oliwa do smażenia.
Na sos:
1. 3-4 marchewki
2. 2 dość spore cebule
3. kawałek selera
4. 1 duża pietruszka
5. pasta paprykowa, ajvar, ketchup (my używamy wyłącznie Włocławek pikantny), jarzynka, pieprz.
Sposób przyrządzania.
Rybę przyprawić, obtoczyć w mące, usmażyć ze wszystkich stron, odsączyć. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć bez tłuszczu na dnie garnka o grubym dnie, posypać pieprzem. Kiedy się zeszkli dodać przetarte na tarce o średnich oczkach pozostałe warzywa, dodać trochę wrzącej wody (nie za dużo). Jak warzywa będą miękkie przyprawić pieprzem, jarzynką, pastą paprykową, ajvarem. Chwilę pogotować. Na końcu dodać ketchup (jakieś 3 duże kopiaste łyżki). Sos wyłożyć na rybę, zostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki żeby potrawa się przegryzła. Jeżeli zostanie nam trochę sosu, można go z powodzeniem zamrozić na następny raz ;)
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media