Składniki (na 1L galarety, czyli jedno naczynie szklane).
1. 3 porcje ryby (my uważamy, że najwdzięczniejszym materiałem na to danie jest pstrąg lub łosoś)
2. 1 większa marchewka
3. 1 duże jajko (lub 2 małe)
4. zielona pietruszka
5. opcjonalnie - 3-4 kapary (jeżeli ktoś lubi zdecydowane smaki), ewentualnie inne dodatki, zależnie od gustu i upodobań (np. zielony groszek, kolby mini-kukurydzy ze słoika, ogórek kiszony... co nam tylko podpowie wyobraźnia. Na zdjęciu jest wersja absolutnie podstawowa - tylko z jajkiem i marchewką, całość posypana natką pietruszki)
6. 1 L wody
7. 1/4 kostki warzywnej
8. przyprawy: pieprz, jarzynka
9. żelatyna
Sposób przyrządzania.
Nastawić wodę z marchewką. Kiedy zacznie się gotować, przyprawić. Po ok. 1/2h dodać rybę, gotować ok. 15 minut. Miękką rybę ułożyć w szklanym naczyniu, poprzekładać ugotowanym na twardo, pokrojonym jajkiem. Pokroić w plasterki marchew z wywaru, również ułożyć w naczyniu. Posypać odważnie zieloną pietruszką. Jeżeli ktoś ma ochotę na danie "z charakterem" to zdecydowanie dodadzą go kapary, jest to też moment na dodanie wszystkich składników, na jakie mamy ochotę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, wymieszać dobrze, zalać rybę. Odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki.
Napisz do mnie
Kontakt
Formularz kontaktowy
Osoby zainteresowane kontaktem ze mną bardzo proszę o wypełnienie i przesłanie formularza
Social media